Hrvatski interijeri

Eko dizajn namještaja – prvi dio

Eko dizajn namještaja - prvi dio

Kada razmišljamo o ekologiji, često je prva pomisao okoliš i njegovo očuvanje… kada se upitamo tko su ti ljudi koji vode računa o ekologiji, rijetko pomislimo na nas same… možda je ovo vrijeme da se počnemo pitati gdje smo mi i što ekologija znači nama…

Život po ekološkim načelima nije novost, nije nešto nepoznato.. dovoljno je sjetiti se života naših baka i djedova i misli će postati puno jasnije. Ekologiji se trebamo vratiti, ona nije izum suvremenog doba.

Kada pomislimo na primjenu ekologije u svojim domovima, pomislit ćemo najprije na uštedu energije ili sortiranje otpada. Da li smo ikada razmišljali o ekološkom namještaju? Što on podrazumijeva?

Namještaj može biti izrađen od različitih vrsta materijala, poput drveta, iverice, metala, plastike. Svaki od ovih materijala ima svoj utjecaj na okoliš. U Hrvatskoj, pa tako i u cijeloj Europskoj uniji većina namještaja koji se nalazi na tržištu izrađena od iverice ili lakiranog MDF-a. Vrlo kratko i šturo ovdje ćemo sažeti ono što su znanstvenici potvrdili više puta: iverica sadrži ljepila koja emitiraju formaldehid, bezbojni plin, dok lak emitira organske spojeve i teške metale. Ovi spojevi hlape na sobnoj temperaturi, a osim na namještaju, prisutni su i u podnim oblogama, tkaninama, premazima. Nuspojave ovih zračenja su osipi, alergijske reakcije, iritacije očiju i nosa, tj. ugroza zdravlja.

Cilj proizvodnje drvenog ekološkog namještaja je smanjiti ekološko opterećenje vezano uz samu proizvodnju i korištenje proizvoda. Već u samom dizajnu se vodi računa o tome da drvo ima FSC certifikat koji jamči odgovorno upravljanje šumama, nastoji se koliko god je to moguće izbjeći korištenje opasnih tvari, otpad u proizvodnji se svodi na minimum, koriste se repromaterijali koji se mogu reciklirati te se uvodi multifunkcionalnost proizvoda. Olakšano čišćenje i održavanje, jednostavna montaža i dugi vijek trajanja odlike su drvenog ekološkog namještaja. Zamjena pojedinih dijelova namještaja jednostavna je, a broj elemenata unutar proizvoda je minimalan.

Ekološki namještaj, za lakše snalaženje, može biti označen eko markicama koje jamče zadovoljavanje određenih kriterija i standarda. Osnovna svrha znakova je dati kupcima obavijest o proizvodu ili usluzi s obzirom na njegov ukupni značaj za okoliš te pojedinačni aspekt okoliša i tako olakšati odabir.