Hrvatski interijeri

Eko dizajn namještaja – drugi dio

Eko dizajn namještaja - drugi dio

Usprkos nešto višoj nabavnoj cijeni (u odnosu na ivericu, lakirani MDF i sl.) niz je razloga zašto odabrati drveni ekološki namještaj. Prije svega to je očuvanje zdravlja osoba koje borave u zatvorenim prostorima, osobito djece koja su najosjetljivija na alergene iz namještaja. Kada se uzme u obzir dužina životnog vijeka drvenog eko namještaja u odnosu na onog izrađenog od alternativnih materijala, dolazi se do jednostavne računice: drveni eko namještaj traje sto godina, namještaj od iverala možda pet – to znači da ovaj prvi ima višestruko nižu cijenu.

Eko stolovi, stolci, kreveti, ormari, komode završno su tretirani biljnim uljima pa je, uz ekološku komponentu i njegovo održavanje vrlo jednostavno. Često smo svjedoci oštećivanja namještaja – strugotine i posjekotine ostavljaju trajan trag na namještaju. Drveni ekološki namještaj dovoljno je prebrusiti i premazati i predmet je ponovo poput novoga. Dugotrajnost ovakvih proizvoda može prerasti i u kolekcionarstvo pa će novac uložen u pojedine predmete nakon niza godina dobiti dodatnu vrijednost. Drveni namještaj stvarati će i optimalnu mikroklimu u vašem stambenom prostoru – drvo će upiti višak vlage, a otpuštati je kada je u prostoru nedostaje.

Odabir potrebnog i kvalitetnog elementa namještaja povežite sa višefunkcionalnošću – ona je imperativ budućeg stanovanja. Kreativnom upotrebom predmet možete seliti iz prostorije u prostoriju, dajući mu novo značenje i izražaj te jednom uloženi novac koristiti na puno načina u funkcionalnom i vizualnom smislu. Neka vaša kupnja započne sa detaljima, jer živjeti ekološki je proces. Pažljivom kupnjom kroz godine, moguće je stvoriti kvalitetnu bazu elemenata namještaja koju ćete kreativno koristiti dugi niz godina, na zadovoljstvo vas samih te budućih generacija.